7 tips waarmee je je trekkerstoel goed afstelt

tips om trekkerstoel goed af te stellen
Geplaatst in: Blog op 17-09-2019 Array

Als je lange dagen maakt op een trekker is het erg belangrijk om deze goed af te stellen. Hiermee voorkom je dat je last krijgt van je lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat een verkeerd afgesteld stuur kan leiden tot nek- en schouderklachten, en dat de aderen van je benen kunnen worden afgekneld als je stoel te hoog staat? Door je trekkerstoel goed af te stellen wordt je lichaam goed ondersteund en kun je dag in dag uit fit je werk doen.

Tip 1: het instellen van de juiste stoelafstand

Begin met het instellen van de juiste stoelafstand. Schuif de stoel naar voren of naar achteren totdat je het koppelingspedaal helemaal kunt indrukken met je voet. Hierbij is het belangrijk dat de bal van de voet altijd contact houdt met het pedaal. Is het stuur van je trekker verstelbaar? Schuif deze dan zo ver mogelijk naar voren totdat je met gestrekte arm en vingers het bovenste gedeelte van het stuur kunt aanraken.

Tip 2: stel de juiste stoelhoogte in

Stel vervolgens de hoogte van je stoel in. Deze is goed als je terwijl je zit, met je voeten comfortabel op de vloer staat en je bovenbenen ongeveer horizontaal zijn. De knie moet net ietsje hoger dan de heup uitkomen. Let erop dat de rand van de stoel niet te sterk te voelen is bij de bovenbenen. Heeft je stoel een automatische gewichtsinstelling? Dan zoekt de stoel op basis van jouw lichaamsgewicht automatisch het midden van de veerweg op. Aan de hand hiervan kun je dan de juiste stoelhoogte instellen.


Tip 3: stel zitting goed in

Bij het instellen van de zitting is het belangrijk dat het gehele bovenbeen wordt ondersteund.Een goede trekkerstoel heeft een zitkussen met zitdiepteverstelling waarmee de zitting nog preciezer kan worden afgesteld. Hierbij is het belangrijk dat tussen de knieholtes en de voorkant van de zitting twee vingers passen.

Tip 4: stel je rugleuning goed in

Een goed ingestelde rugleuning zorgt ervoor dat je rechtop in je stoel kan zitten waardoor je goed zicht houdt op instrumenten en werktuigen achter je. Een rechte zithouding voorkomt bovendien rugklachten. Stel de rugleuning zo in dat hij en een hoek heeft tussen de 95 en 115 graden ten opzichte van de zitting. Voor extra ondersteuning van de rug kun je ervoor kiezen je stoel uit te breiden met een rugverlenging. 

Tip 5: goed afgestelde lendensteun zorgt voor extra ondersteuning

Een lendensteun geeft extra ondersteuning aan de onderrug en staat goed ingesteld als je de lendensteun net kunt voelen. Hierbij is het belangrijk dat de bolling van de lendensteun goed aansluit bij de bolling van je rug.

Tip 6: armleuningen instellen

Stel armleuningen zo af dat de onderarm op de leuning steunt en je bovenarm hiermee een hoek van 90 graden vormt. Het is belangrijk dat je schouders geregeld even ontspannen.Moet je voor je werk veel draaibewegingen maken? Denk dan er dan eens overna je trekkerstoel te voorzien van een draaiplaat.

Tip 7: schaf een goede tractorstoel aan

Grammer.nl heeft een groot aanbod tractorstoelen in het assortiment. Zowel mechanische en luchtgeveerde modellen in verschillende prijsklassen. Ben je benieuwd naar onze trekkerstoelen of wil je meer weten over het goed afstellen van je trekkerstoel of bijvoorbeeld het verschil tussen een mechanisch geveerde stoel en een luchtgeveerde? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar: 0180 – 512 866 of stuur een mail naar: info@grammer.nl.