Hoe kies je de beste stoel voor je trekker?

grammer-blog-luchtgeveerd-mechanisch-geveerd-web-klein
Geplaatst in: Blog op 15-08-2019

Wie werkt op een trekker weet er vast meer van: schokken en trillingen die ontstaan door het rijden over ruw terrein. Niet prettig voor je lichaam, zeker niet als je lange dagen maakt. Gelukkig is er wat aan te doen. Een trekkerstoel aanschaffen met het juiste veerpakket. Waar te beginnen? Productspecialist Marcel Kool van Grammer.nl legt uit.

Een bestuurder van een trekker wordt altijd blootgesteld aan trillingen. Vaak wordt in eerste instantie gedacht dat dit schadelijk is voor de rug, maar ook op de ogen, inwendige organen en het spierkorset heeft het een negatief effect. Daarom heeft een trekkerstoel altijd vering nodig, waarbij een keuze gemaakt kan worden uit een mechanisch veerpakket of een luchtgeveerd veersysteem.

Maak je lange dagen? Kies een voor luchtgeveerde stoel

“In de regel wordt een trekkerstoel voorzien van een luchtgeveerd onderstel omdat deze manier van demping het best past bij de soort trillingen waar de bestuurder van een trekker mee te maken krijgt”, vertelt Marcel Kool. “Maak je lange dagen op een trekker dan is een luchtgeveerde stoel echt een must. Ten onrechte wordt gedacht dat een luchtgeveerde stoel een stuk duurder is dan een mechanische: je krijgt er een stuk meer vering voor terug die je simpelweg nodig hebt om je lichaam te beschermen.”



Voor korte ritjes mechanisch geveerde stoel geschikt

Hoe zit dat dan met trekkers die maar weinig worden gebruikt? “Breng je niet veel tijd door op een trekkerstoel en gebruik je jouw trekker bijvoorbeeld alleen om van en naar de akker te rijden, dan kan er wel gekozen worden voor een mechanisch geveerde trekkerstoel. Ook als je een trekker hebt waarin de montageruimte beperkt is, zoals bij kleine trekkers of wat oudere trekkers, wordt doorgaans een mechanisch geveerde stoel geplaatst. Voor een ‘hoge’ luchtgeveerde stoel is in deze trekkers niet genoeg plaats.

Wil je nog meer zitcomfort? Breid de vering uit

Maar met het kiezen van een luchtgeveerde stoel voor trekkers die dag in dag uit worden gebruikt ben je er nog niet altijd. Afhankelijk van het terrein waarop met een trekker gereden wordt en eventueel aanwezige vracht, kan het nodig zijn om een luchtgeveerde stoel uit te breiden met een horizontaal- en of/ lateraalvering. Waar een luchtgeveerd onderstel trillingen en schokken opvangt in opwaartse en benedenwaartse richting, doet een horizontaalvering dit voor- en achterwaarts. Een lateraalvering vangt schokken op in diagonale richting.

Ontdek het gemak van automatische gewichtsinstelling

Zit je niet alleen op je trekker maar deel je je stoel met meerdere mensen? Denk dan eens na over een luchtgeveerde stoel met automatische gewichtsinstelling. Hiermee stel je de zithoogte en mate van demping met een druk op de knop in per gebruiker. Ook als jij de enige bent die op de trekkerstoel zit, biedt automatische gewichtsinstelling uitkomst. Gebruik je je stoel een tijdje niet, dan kan er lucht ontsnappen waardoor je stoelinstellingen veranderen. Kies je voor automatische gewichtsinstelling, dan wordt de zithoogte en de demping direct aangepast aan jouw gewicht wanneer je plaatsneemt op de stoel.

Zoek je een nieuwe stoel voor je trekker en wil je hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Bel naar 0180 512 866 of stuur een mail naar info@grammer.nl.